Båtmat

T älskar att laga mat så jag är lyckligt lottad. Grillen är kanske den mest självklara för matlagning till sjöss, men ibland så är det bra att kunna laga något annat.
På vår första båt hade vi inget kök utan lagade för det mesta maten hemma och tog med oss. Vi värmde upp maten på ett vanligt Triangia spritkök. Båten var så liten så vi var sällan ute mer än två nätter i rad.
På Solö 25:an hade vi en diskho, men ingen spis. Då köpte vi ett litet kök som drevs med gasol från en flaska som sattes fast i köket. Då började vi kunna laga lite mer mat på båten.
På Bavarian hade vi ett kök med två plattor som gick på landström alternativt sprit. Men ingen ugn. Vi fick en Omniaugn av min syster som vi kunde använda uppe på plattorna. Den fungerade bra om vi ville baka bakeoffbröd eller värma något.
Nu har vi ett riktigt kök med två plattor och en ugn som drivs på gasol. Diskhon består av två baljor. Ja, det är nästan som hemma.
Det som begränsar matlagningen är platsen i kylskåpet och det lilla frysfacket.
Vi försöker att frysa in mat redan hemma. Då håller den sig fryst i det lilla frysfacket i båten. Det är lite sämre att frysa in mat direkt i båten. Frukt och grönt förvarar vi i ett utrymme i durken. Torrvaror förvarar vi i ett skåp.
T brukar göra en väldigt god chiligryta hemma och frysa in. Sedan tillsätter hon enbart tomater i grytan när hon värmer upp den i båten. Ett gott bröd till och sallad blir en perfekt middag.

Bra varor att ha i båten oavsett matsedel och som inte behöver kyla:
  • Kryddor
  • Olja
  • Bakeoff bröd
  • Bullens pilsnerkorv
  • Majskolvar
  • Pasta av olika sorter
  • Tortilla bröd
  • Salamikorvar torkade

Maria Carolina pasta

Pennepasta serverad med tomat och avocadosallad är både gott och mättande. Det går snabbt att laga till. Det blir extra roligt om alla hjälps åt att hacka och skiva. Pastan kokas och alla övriga ingredienser blandas.
  • Pasta penne
  • Sallad, strimlad
  • Körsbärstomater, delade
  • Avocado, skivad i mindre bitar
  • Oliver, urkärnade och delade
  • Lime, pressas över avocadon
  • Kryddor, bruschettakrydda är en favorit
  • Olivolja, ringlas över hela
  • Chili, hackas fint
  • Vitlök, ibland

Kyckling med grönsaker och bulgur

Här går det att variera med antingen färdiggrillad kyckling eller kycklingklubba, grilla själv eller steka kyckling i panna. Vi gillar att äta mycket grönsaker och vill vi ha det lite mer matigt fungerar bulgur bra.
  • Kyckling, grillad eller stekt
  • Bulgur, kokas enligt anvisning
  • Sallad, strimlad
  • Tomater, skivad
  • Morot, riven
  • Paprika, skuren i bitar
  • Gurka, skivad
  • Parmesanost, riven
  • Fetaost

Ts goda minibröd

Ibland är det bra att snabbt kunna göra ett mellanmål, en förrätt eller ett tilltugg. De här bröden kan varieras efter tycke och smak.
Värm ett tortillabröd i stekpannan. Strö riven parmesan eller annan ost över. Krydda efter smak. Lägg på ytterligare ett tortillabröd. Vänd och värm. Här går det att lägga både korv, skinka, tomat eller något annat mellan bröden. Skär brödet i fyra delar.

  • Tortilla bröd
  • Parmesanost
  • ev krydda
  • ev skinka eller annat valfritt kallskuret

Snabba laxen

Pasta med både varmrökt och kallrökt lax är både enkelt som snabbt att göra. Dessutom väldigt gott att äta varma sommardagar. Strimla laxen och koka pastan. Blanda laxen i pastan direkt i kastrullen så att laxen blir lite ljummen. Gör en enkel sallad till.

  • Varmrökt lax
  • Kallrökt lax
  • Pasta, gärna färsk
  • Tomat
  • Sallad
  • Morot, riven
  • Avokado
  • Lime



Fler båtmatstips kommer.